Вентилирайте правилно: плесента няма шанс дори през зимата

Стандартно домакинство от 3 до 4 души генерира 10 до 15 литра водна пара на ден. Особено сега, през настъпващия есенно-зимен сезон е важно влагата бързо да се насочи извън помещенията – в противен случай съществува риск от разрастване на плесени. Това не само е опасно за здравето, но и може да заседне в стените и да причини скъпи щети. Събрали сме шест съвета за ефективна вентилация, така че климатът в помещението винаги да остане свеж, дори когато външната температура е ниска:

  • Влажността в затворените помещения трябва да бъде между 40 и 60 процента. Ако вътрешният климат е твърде сух, податливостта към болести се увеличава, особено през зимата. Твърде много влага, от друга страна, може да доведе до дискомфорт и плесен, което е спусък за отключване на алергии, дихателни проблеми и дори астма. Ако спорите на плесента се внедрят в строителната тъкан, те могат да намалят стойността на имота.
  • Жилището трябва да се отоплява адекватно през зимата, тъй като студеният въздух може да абсорбира по-малко влага. За да се отървете от излишната влага, редовното проветряване – три до пет пъти на ден в продължение на пет до десет минути – е най-добрият метод. Тук важи следното основно правило: колкото по-ниска е температурата в помещението, толкова по-често трябва да се проветрява. Ако термометърът падне под 16 градуса, влагата се кондензира. Следователно студените външни стени са особено податливи на плесен.
  • За да предотвратите прекалено охлаждане на стените в непосредствена близост до прозореца, трябва да проветрявате стаята ударно. Причина: Въздушният обмен е по-бърз и по-интензивен, отколкото при наклонени прозорци. Ефектът от вентилацията може да се увеличи, като се отвори втори прозорец от противоположната страна, като по този начин се осигури течение. Препоръка за всички, които спестяват: Това също има положителен ефект върху разходите за отопление, тъй като не е необходимо да се използва допълнителна енергия за връщане на стаята до стайна температура.
  • Спортът, душът, къпането, гладенето и готвенето отделят особено голямо количество влага в помещението. Вентилацията спомага за намаляване на пиковете на влагата. Ако отворите прозореца, докато готвите, можете също да предотвратите образуването на мухъл. Доста влага също се натрупва в спалнята за една нощ. Преди лягане е препоръчително да отворите прозорците за няколко минути като превантивна мярка. Веднага след ставане трябва да проветрите отново, за да намалите влажността отново.
  • В идеалния вариант, влажният въздух в помещението се отклонява навън по най-краткия път, например през отворен прозорец. Поради структурата на някои сгради,това не е възможно навсякъде. В баня без прозорци инсталирането на електрическа вентилационна система може да помогне. По-евтина алтернатива е създаването на специални влагоуловители.
  • Добре уплътнените прозорци са задължителни, за да се намалят сметките за отопление. В идеалния случай в апартамента вече са инсталирани енергийно ефективни прозорци, които са перфектно запечатани с пяна за дограма и уплътнителна лента за фуги. Това оптимално предотвратява загубата на топлина и натрупването на влага в свързващите фуги. В случай на лошо фугирани и остарели прозорци, струва си да се консултирате със специалист, тъй като смяната на прозорци има положителен ефект върху портфейла в средносрочен план.

BERNER представи нов продукт за почистване, подходящ за всеки дом. Това е уникалната 3D пяна за почистване на дограма и прозорци!

Повече информация за нея на този линк.

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Този уебсайт използва "бисквитки" за да Ви предложи по-добро преживяване в него.